Opbouwschema Werk na Burn-out: 6 stappen voor een snelle terugkeer
Een burn-out kan een slopende ervaring zijn, zowel lichamelijk als geestelijk. Na een periode van rust en herstel is het belangrijk om op een gestructureerde manier terug te keren naar werk. Een goed opbouwschema kan je helpen om je terugkeer soepel te laten verlopen en te voorkomen dat je opnieuw in een burn-out raakt.
In deze blog bespreken we een 6-stappenplan voor een succesvolle terugkeer naar werk na een burnout:
1. Bepaal je belastbaarheid: In de eerste stap is het belangrijk om te bepalen wat je op dit moment aankan. Maak een eerlijke inschatting van je lichamelijke en geestelijke energiepeil. Hoeveel uur per dag kun je werken? Welke taken kun je aan? Wees realistisch en bespreek je grenzen met je werkgever en/of bedrijfsarts. Voel je weer dat je een stap te ver gaat, neem dan weer pas op de plaats en doe een stap achteruit.
2. Maak een re-integratieplan: In overleg met je werkgever en/of bedrijfsarts kun je een re-integratieplan opstellen. In dit plan worden je doelen, taken en werktijden vastgelegd. Het plan dient realistisch te zijn en geleidelijk aan te worden opgebouwd. Zorg voor voldoende rustmomenten en bouw extra pauzes in.
3. Start met lichte taken: Begin met lichte taken die je energie geven en waar je je succesvol in voelt. Vermijd te veel stressvolle of complexe taken in het begin. Bouw je takenpakket geleidelijk aan op, naarmate je je fitter en energieker voelt. Voel goed wat je lichaam je aangeeft.
4. Communiceer open en duidelijk: Praat met je collega's en leidinggevende over je burn-out en je terugkeer. Laat ze weten wat je wel en niet kunt en wat je van hen nodig hebt. Goede communicatie kan misverstanden en onnodige stress voorkomen. Praat in de ik-vorm. Non agressieve communicatie.
5. Zorg voor een goede balans: Zorg naast je werk voor voldoende rust en ontspanning. Maak tijd voor leuke activiteiten, sport of andere hobby's die je energie geven. Een goede balans tussen werk en privé is essentieel om te voorkomen dat je opnieuw in een burn-out raakt.
6. Wees geduldig: Het herstel van een burn-out kost tijd. Wees geduldig met jezelf en verwacht geen wonderen. Ga kleine stapjes tegelijk en vier je successen, hoe klein ze ook lijken. Je bent ook niet in 1 week in een burn-out terecht gekomen die is er ook heel langzaam ingeslopen en op dezelfde wijze zal de burn-out ook je lichaam verlaten.
Tips voor een succesvolle terugkeer:
· Stel realistische doelen.
· Maak gebruik van ondersteuning. Praat met je partner, familie, vrienden of een professional.
· Luister naar je lichaam. Neem rust wanneer je dat nodig hebt.
· Zeg nee tegen extra taken of verplichtingen.
· Doe wat je leuk vindt. Maak tijd voor activiteiten die je energie geven.
· Wees dankbaar voor de kleine dingen.
Onthoud: Een succesvolle terugkeer na een burn-out is een proces dat tijd en aandacht vergt. Je hoeft het niet allemaal zelf te doen we helpen je graag, kijk eens op www.eerstehulpbijstress.com